Maaat



Den här bloggen skulle ju handla om Foton, maten, livet och kärleken. Det här med maten har hamnat lite på efterkälken, men idag blir det receptrace. Idag bjuder jag på dagens låda samt gamla recept från förra bloggen.

Dagens låda

Dagens matlåda innehöll pasta med krämig kasslersås.

Ingredienser:

400 g kassler
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk skånsk senap
3 msk ajvar relish
1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
6 blad färsk basilika
8 soltorkade tomater
Pasta

Hacka gul lök. Fräs lök och pressad vitlök mjuk i smör i en stekpanna. Strimla kasslern och fräs tillsammans med löken. Smaksätt med senap, ajvar, sambal, salt, peppar, cayennepeppar, creme fraiche och 1 dl av matlagningsgrädden. Låt puttra ihop. Koka pastan.
Späd med resten av matlagningsgrädden, så såsen blir en sås och inte en tjock massa. Hacka soltorkade tomater och finhacka basilikan. Tillsätt precis innan servering.
Bon appetit! :)


******


Smakrik fisksoppa med Fias aioli






Ingredienser:

2 hackade gula lökar
2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 tsk basilika
Lite cayennepeppar och chilipeppar
2 palsternackor skivade
1 zucchini skivad i fjärdedelar
3 vitlöksklyftor skivade
2 burkar hela tomater
2 tsk tomatpuré
1 krm sambal oelek
1,2 l vatten
4 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
2 pressade vitlöksklyftor
1 pkt saffran
500 g fisk av nåt slag, jag använde budgetfisken alaskapollock
1 lagerblad
1 kanelstång
salt, peppar

Fräs löken långsamt i en stor gryta tillsammans med olivolja. Smula över örterna. Tillsätt zucchini, palsternack och vitlök. Krydda med cayenne och chilipeppar, tomatpuré och sambal. Tillsätt tomaterna. Häll på vattnet, smnula ner buljongtärningarna och lägg i kanelstång och lagerblad och koka under lock i 30 minuter. Efter 15 min, tillsätt vin, vitlök och saffran. Lägg i fisken och sjud i 3-4 min. Jag lät den puttra lite längre och ställde sedan åt sidan. Sen gick vi på promenix i 40 minuter och när vi kom tillbaka värmde jag på soppan. Gick super! :)
Till soppan serverade jag aioli som jag gjorde för första gången. Den blev lite för vitlökig så i receptet nedan har jag tagit bort en klyfta.

Aioli med basilika á la Fia

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2,5 dl neutral olja
1-2 tsk citronsaft (använde en sån där gul burk)
½ tsk-isch salt
1 krm svartpeppar
1 tsk basilika

Se till att oljan och äggulorna håller samma temperatur.
Pressa vitlöken i en skål. Tillsätt äggulorna och blanda ihop. Tillsätt sedan oljan lite i taget och helst i en tunn stråle. Sen är det bara att fortsätta och blanda utav bara helvete! Sen krydda och smaka av. Finito!


******


Pizza med Prosciutto & Mozzarella






Pizzadeg:

4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1,5 dl mjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt tärnat smör och till sist mjölken. Arbeta ihop till en deg och baka ut i en långpanna.

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor pressade/hackade
1 gul lök
1-2 msk tomatpuré
1 msk örtkryddor provencale/färska kryddor
1 msk oregano
1 tsk paprikapulver
Salt, peppar
1 tsk socker

Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt koka ihop. Ställ att svalna.

Fyllning:

1 pkt prosciuttoskinka
2 pkt mozzarella
1 burk skivade champinjoner
½ påse ruccola
Fördela tomatsåsen på degen. Lägg därefter ut skinka skuren i stora skivor och champinjoner. Skiva mozzarellan och fördela över pizzan. In i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
Strö över sköljd ruccola på pizzan - servera!


******

Hoppas det ska smaka :)!

******

FIA



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0