Pytt i panna på indonesiska



När vi var på Bali förra året så livnärde vi oss mer eller mindre på Mie Goreng. Mer bekant här på hemmafronten är väl kanske Nasi Goreng, en risrätt som vissa av oss har smärtsamma minnen av sedan skoltiden. Mie Goreng görs i vart fall på nudlar och är mumma! :) Hursom så kom jag dock av tråden (hur man nu kan lyckas göra det på tre meningar) och tänkte bidra med mitt recept på Nasi Goreng (föregående meningar var med andra ord totalt onödiga). FYI.


Så, här kommer min variant a Nasi Goreng:

PYTT I PANNA PÅ INDONESISKA
(4 pers)

2 dl basmatiris
3,5 dl vatten
En nypa salt
Någon tesked olivolja
En hönsbuljongtärning

Låt riset stå och dra i vatten i typ 30 minuter, eller var lat men skölj det åtminstone i kallt vatten. Koka upp riset med buljongtärning och vatten. Låt koka på svag värme cirka 8-10 minuter. Ställ åt sidan.

2 kycklingfiléer
1 chorizokorv
1 röd chili
Wokgrönsaker (här var vi lata igen och körde på nån kinamix med svart svamp, purjo, morötter etc... men färska grönsaker är såklart bäst)
3 vitlöksklyftor
2 msk ketjap manis (indonesisk soja)
1 tsk mushroom soy
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk sambal oelek
chiliflakes och peppar efter tycke och smak (salt blir troligtvis överflödigt eftersom det är så mkt salt i sojan)

Skär kycklingen i mindre bitar, fräs i het wokpanna med matolja/rapsolja. Hacka korven. Fräs den tillsammans med kycklingen en stund. Lägg åt sidan. Fräs grönsakerna på medelvärme. Hacka vitlöken och lägg till grönsakerna. När grönsakerna är lagom crunchiga, ös på med det färdiga riset. Tillsätt kryddor, ketjap manis, soja, sambal. Låt bli genomvarmt - servera tillsammans med Sweet chilisås.


Igår blev Jonny så ledsen när jag nekade honom en pizza (failade lite som fru där :P) så jag bakade honom (läs: mig) en kladdkaka.


GALLIANOKLADDKAKA


100 g margarin (minus typ en matsked)
2 ägg
3 dl socker
2,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
1 msk Galliano (kanske lite för mkt... jag råkade hälla på lite för mkt och fick hälla av.. vet inte riktigt hur mkt det blev i slutändan)

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form. Smält smöret på låg värme. Vispa under tiden ägg och socker vitt och, på ren kokbokssvenska - PÖSIGT! Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten. Tillsätt nästan allt margarin och 1 msk Galliano. In i mitten av ugnen i 15 minuter (avgör själva hur kladdigt ni vill ha det... 10 minuter är typ... smet. 15 minuter är kladdigt och 20 minuter är mer kaka). Servera med vadhelst ni vill. Jag körde efter principen tager vad man haver och då blidde det creme fraiche. Idé! Blanda creme fraiche med lite pressad lime och limeskal, tillsätt typ en matsked honung och kanske, om det behövs, råsocker. Servera till kladdkakan. Måste jag testa (om ingen annan vågar testa före?)!


Fridens liljor!


******


FIA




Brevik Open 2011



En annan har glänst med sina fotbolls(o)kunskaper i helgen. Och vilket resultat sen! Från underläge till vinst i år igen! Roffes Rovdjur did it again! Stackars stackars stackars varenda millimeter på kroppfanskapet dock. Har minst 30 blåmärken.
Men det får det väl vara värt (?!) :)!



Jockes lag: Roffes Rovdjur




Kristians lag: Lucky Number 7




Kristians lag: Team MMSport


Hannas lag: Gult är fult




BREVIK OPEN 2011










Den åtråvärda pokalen!



Till och med Ofelia blev utslagen!



Hunden Tim (?) vaktade


Gungeligung!



******


FIA



Sorg och avsked :(



Idag tog jag beslutet att låta Anna-Belle få somna in hos veterinären. Jag övertog henne ursprungligen av en vän och hon har varit ett härligt tillskott i vår marsvinsfamilj. Tyvärr fick hon tidigare i år problem med magen som till en början verkade ge med sig men som nyligen återkom igen.

De hade gjort så fint med en filt till henne och ett tänt ljus så vi fick stanna där på rummet och säga hej då till henne.

Tröstar mig med att hon nu inte kommer att ha ont och slippa våndas sin sista tid i gnagarlivet. Dessutom får hon fint sällskap.


Vila i frid Anna-Belle!

2011-08-24





Mimsan







Fiffi







Gunther och Ludde










******




FIA




Norrtälje, part 2



Så var vi åter på hemmaplan igen efter en skön vistelse i Norrtälje hos Jonatan och Sanna.

Givetvis blev det en hel del fotande och så en massa matlagning - passa mig finfint! Matmässigt blev det både burgare, pajer (varav den ena, som Jonny sa, påminde om skolan, men på ett positivt sätt... Jag kommer inte förlåta gubben förrän jag fått en shoppingdag på stan med hans kort haha!) och fryspizza!


Goofy




Mossvener




Usch




Fresh Prince i Bel Air?




******

Nu blir det soffläge tills gubben kommer hem och kan slänga en i säng :)! Han är och värmer upp inför fotbollsturneringen i Brevik i helgen och Bellmanstafetten på torsdag (AAAAH!).

******

FIA



Das fotografier



Das kyrken




Anywhere is paradise...





Sanna




Therese




******


FIA



Baby one more time



Känner mig oändligt ordvitsig med tanke på rubriken. Nedan har vi bebis och en favorit i repris blir det till helgen då vi återser hästhagen, bebis, stortjejen, tre tjejer och tre jon ute i Norrtälje.

Det ska bli kräftskiva till Jonnys förtret. Han hittade för övrigt ett citat som han gärna skrev under‎:

Kräftor är överskattat, det är ett komplicerat sätt att bli full på.




Nu tar jag semester torsdag och fredag! Kan summera sommarens semesterdagar till hela fyra stycken! Känns fantastiskt!! Gambia är efterlängtat nu vill jag lova :).


******


FIA



Tårtkalas!



Sommartårta!


Pappsen har fyllt 65 här i dagarna och var förbi på fika idag. Så det har blivit tårtbakande för hela slanten. Blev så nöjd så jag kände att jag ville dela med mig :)!


Tårtbotten
Ursprungsrecept från Bonniers kokbok

4 rumsvarma ägg
1 1/4 dl socker
3/4 dl mjöl
3/4 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (detta la jag till själv)

Sätt ugnen på 175 gradur. Vispa äggvitorna med 1/3 av sockret till ett skum. Tillsätt resten av sockret och vispa kraftigt till fast skum. Vänd ner äggulorna. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta över smeten. Vänd ner mjöltjossan försiktigt. Häll i en bröad form och grädda i cirkus 40 minuter i nedre falsen i ugnen. Testa med sticka så att den är helt snustorr.

Jag har ingen aning om det påverkade resultatet eller inte, men när botten var klar så tog jag en kökshandduk som jag fuktade och sedan la ovanpå kakan och lät ligga på ett bra tag. Jag inbillar mig att det kanske gjorde att den inte sjönk ihop lika lätt, men vad vet jag.


 


Till och med delandet i tre delar gick bra! (Brukar sluta i lätt psykbryt och en Jonny som får städa upp alla smulor haha)


Penslade på lite flädersaft på alla bottnar.



Tips från coachen: Om man som jag är ganska, tja... Klumpig och slafsig, så kan det vara en idé att lägga smörpapper eller bakpapper under tårtbotten så att allt slafs enkelt tas bort efteråt...



Fyllning 1:
Jordgubbssylt i ett tunt lager

&
Fläderfromage
Detta recept är inte mitt, utan verkar turnera lite här och varstans på olika sidor på nätet...
5 gelantinblad (nästa gång funtar jag dock på att bara ta 4)
1 dl koncentrerad flädersaft
3 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde


Blötlägg gelantinet i kallt vatten fem minuter.
Värm hälften av saften i en liten kastrull.
Ta från värmen och låt gelantinet smälta i den varma saften.
Tillsätt resten av saften och låt svalna.

Vispa gulor och socker pösigt.
Vispa grädden.
Tillsätt gelantinet i en fin stråle under omrörning i äggsmeten.
Vänd ner grädden.
Låt fromagen stelna en liten stund i kylen till bredbar konsistens.


Jag skar upp lite jordgubbar och la ovanpå fromagen.





Fyllning 2: Grädde och blåbär

Man ska inte krångla till det, i detta lager blev det helt enkelt vispad grädde och så toppade jag det med blåbär.



Spackling pågår


Slutfinish:





Inte ett födelsedagsfika utan kakor, denna gång i form av syltkakor med glasyr och sirapskakor.




Syltkakorna:
Inte heller mitt eget recept, utan från boken "Konditorns bästa"

200 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl florsocker
4 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 krm hjorthornssalt
2 dl hallonsylt eller gelé (jag tog typ ½ dl hallonsylt dock... Kanske hade kunnat vara lite mer generös, men ville inte att det skulle rinna över)

Bland alla ingredienser. Rulla ut i längder och gör en fördjupning i mitten som du fyller med sylten. In i ugnen nedre falsen 200 grader i cirkus 15 minuter.


Sirapskakorna
Från "Konditorns bästa"

200 g smör
2 1/3 dl socker
5 dl mjöl
2 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 dl grovhackade aprikoser (står russin i receptet, men jag hade inga hemma så jag tjongade i hackade aprikoser istället, funka prima!)

Blanda alla ingredienser, rulla ut i längder, skär till pinnar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck med gaffel över kakorna. Grädda i 225 grader i cirkus 10 minuter.




******


Cred till min älskade som igår sprang midnattsloppet på 59:14! :) Bilder kanske kommer imorgon.


******


FIA




Maaat



Den här bloggen skulle ju handla om Foton, maten, livet och kärleken. Det här med maten har hamnat lite på efterkälken, men idag blir det receptrace. Idag bjuder jag på dagens låda samt gamla recept från förra bloggen.

Dagens låda

Dagens matlåda innehöll pasta med krämig kasslersås.

Ingredienser:

400 g kassler
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk skånsk senap
3 msk ajvar relish
1 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
6 blad färsk basilika
8 soltorkade tomater
Pasta

Hacka gul lök. Fräs lök och pressad vitlök mjuk i smör i en stekpanna. Strimla kasslern och fräs tillsammans med löken. Smaksätt med senap, ajvar, sambal, salt, peppar, cayennepeppar, creme fraiche och 1 dl av matlagningsgrädden. Låt puttra ihop. Koka pastan.
Späd med resten av matlagningsgrädden, så såsen blir en sås och inte en tjock massa. Hacka soltorkade tomater och finhacka basilikan. Tillsätt precis innan servering.
Bon appetit! :)


******


Smakrik fisksoppa med Fias aioli






Ingredienser:

2 hackade gula lökar
2 tsk oregano
2 tsk timjan
2 tsk basilika
Lite cayennepeppar och chilipeppar
2 palsternackor skivade
1 zucchini skivad i fjärdedelar
3 vitlöksklyftor skivade
2 burkar hela tomater
2 tsk tomatpuré
1 krm sambal oelek
1,2 l vatten
4 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
2 pressade vitlöksklyftor
1 pkt saffran
500 g fisk av nåt slag, jag använde budgetfisken alaskapollock
1 lagerblad
1 kanelstång
salt, peppar

Fräs löken långsamt i en stor gryta tillsammans med olivolja. Smula över örterna. Tillsätt zucchini, palsternack och vitlök. Krydda med cayenne och chilipeppar, tomatpuré och sambal. Tillsätt tomaterna. Häll på vattnet, smnula ner buljongtärningarna och lägg i kanelstång och lagerblad och koka under lock i 30 minuter. Efter 15 min, tillsätt vin, vitlök och saffran. Lägg i fisken och sjud i 3-4 min. Jag lät den puttra lite längre och ställde sedan åt sidan. Sen gick vi på promenix i 40 minuter och när vi kom tillbaka värmde jag på soppan. Gick super! :)
Till soppan serverade jag aioli som jag gjorde för första gången. Den blev lite för vitlökig så i receptet nedan har jag tagit bort en klyfta.

Aioli med basilika á la Fia

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
2,5 dl neutral olja
1-2 tsk citronsaft (använde en sån där gul burk)
½ tsk-isch salt
1 krm svartpeppar
1 tsk basilika

Se till att oljan och äggulorna håller samma temperatur.
Pressa vitlöken i en skål. Tillsätt äggulorna och blanda ihop. Tillsätt sedan oljan lite i taget och helst i en tunn stråle. Sen är det bara att fortsätta och blanda utav bara helvete! Sen krydda och smaka av. Finito!


******


Pizza med Prosciutto & Mozzarella






Pizzadeg:

4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1,5 dl mjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt tärnat smör och till sist mjölken. Arbeta ihop till en deg och baka ut i en långpanna.

Tomatsås:

1 burk krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor pressade/hackade
1 gul lök
1-2 msk tomatpuré
1 msk örtkryddor provencale/färska kryddor
1 msk oregano
1 tsk paprikapulver
Salt, peppar
1 tsk socker

Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt koka ihop. Ställ att svalna.

Fyllning:

1 pkt prosciuttoskinka
2 pkt mozzarella
1 burk skivade champinjoner
½ påse ruccola
Fördela tomatsåsen på degen. Lägg därefter ut skinka skuren i stora skivor och champinjoner. Skiva mozzarellan och fördela över pizzan. In i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
Strö över sköljd ruccola på pizzan - servera!


******

Hoppas det ska smaka :)!

******

FIA



Hold your horses!



 

Häpp häpp!!



Jag kunde under Norrtäljevistelsen konstatera att hästar är förbannat kniviga att fota! Vart och vartannat foto blev oskarpt på både det ena och deet andra sättet. Lyckades något sånär på dessa två även om, the conditions weren't perfect.



 

Häst numero uno



 



Spökhäst... Lite fuläcklig på nå vis... Syntarlugg och allt (?!).





******


En löprunda blidde det i afton också. Trodde inte riktigt att jag skulle orka nå vidare, men känner mig ganska nöjd med farten. I den takten borde jag få en tid på Bellmanstafetten på ca 27-28 minuter.

Nu blir det lite sant blod.

Göken!

******


FIA




Ofelia



På hemmaplan igen efter en urmysig helg i Norrtälje hos Sanna och Jonathan och deras landställe.
Summering: Kubbspel, hästklappning, dagsdopp, natt/morgondopp, brännässledopp (efter en viss vurpa från en viss cykel av en viss person), GT, sällskapsspel, jam och så dagen efter såklart :).

Hann precis lägga upp lite  foton på Ofelia imorse, så jag bjuder på dem till att börja med.





Tösabiten skulle ju få flyga drake!




(Klicka för att förstora)


******


FIA





Photoshop




Jag älskar som bekant att fota. Till det kommer också en förkärlek till Photoshop. Lekte lite med ett foto idag som togs i helgen i Husarö. Tyckte det gjorde sig bättre när det inte var massa färg och tjafs. Döm själva :)



FÖRE:


'



EFTER:





Duttade på lite skärpa, minskade ljuset, svartvitt - färgbalans.


******


Nu ska jag lyssna på vad Jonny åstadkommit i Cubase med vårt lilla studiokitt - så småningom är det tänkt att jag ska lägga på lite sång också. Om solen står rätt och om jag brister i omdöme åker kanske slutresultatet upp här... Aaaah! :|


******


Nattinatti puss puss :)


******


FIA




Husarö




Long time no see som de säger. Ett kort blogginlägg innan True blood.
Helgen har varit myspysig med utfärd till Husarö för påhälsning hos Jeanette och Fredrik och deras landställe. Jag och gubben sprang Husarömaran på 5,5 km (det lät bra iaf :P). Jag hamnade på 20:e plats av 57 med en tid på 33:15. Damn you blåbärsbacke!!!
Bjuder på lite foton, varit lite väl glest med den saken:


Big miss sunshine





******


Bitch




I've been looking for freedom





******


FIA




RSS 2.0