Recepeft!

 

Idag bjuds det på Toast skagen, en av mina absoluta favoriter när det kommer till förrätter.


 

TOAST SKAGEN




Rostbröd (skär bort kanterna)

Lite smör (om man vill, för att ordvitsa lite, bre på)


Skagenröra (för 2 pers):

½ kg oskalade räkor

½ citron

1 dl majonnäs (ibland kör jag 50/50 med creme fraiche)

En rejäl knippe finhackad dill

½ tsk vitvinsvinäger

Salt, peppar efter behag, jag duttade även i lite citronpeppar


Skala räkorna och blanda sedan ihop hela tjottafräset, in i kylen och låt dra.


Rosta brödet, skär av kanterna, bre på lite smör om du är lagd åt det hållet och lägg på skagenröran. Servera gärna med en citronskiva och kanske lite sallad vid sidan om.

 



 

SVÄRMORSTÅRTA





Min mamma/Jonnys svärmor och hans mamma/min svärmor fyller år ganska tätt och som jag tidigare nämnde så hade vi födelsedagsfika för de båda här i helgen. Passar väl bra att kalla den för svärmorstårta :).


Varför ändra ett vinnande koncept tänkte jag och körde på klassikerfyllningen:


- Jordgubbssylt

- Grädde (denna gång sockrade jag med kanske 2 msk florsocker)

- Vaniljkräm (köpte färdig för jag var lat tjohej!)

 


Bottnarna gjorde jag själv enligt tidigare recept.

Toppade tårtan med lite blandad frukt (jordgubbar, mandariner, vindruvor, nektariner och kiwi) och fruktgelé gjord på snabbgelatinmix. Gjorde dock på tok för mycket så jag vet inte om det är rättvist att lägga upp det receptet här. Man bör nog halvera det så jag skriver utifrån det:


1 dl hallonsaft koncentrerad

½ påse snabbgelatin


Vispas ihop och ställs kallt. När det börjar mojsa ihop sig och bli mer trögflytande är det dags att hälla på gelén över frukten. OBS! Ingen kiwi i fruktblandningen, den innehåller visst något enzym som inte kommer överens med gelatin. Ställ kallt i ett par timmar (jag slarvade med påföljden att gelén inte hade stelnat ordentligt vid servering).




******



 

FIA


 

 

 

 


Run to the woods



Haft en urmysig helg!
I fredags åt vi Tapas på restaurangen som Gud glömde. Där hade de glömt bort att halvfabrikat och djupfrysta stackars lökringar inte riktigt är, vad ska vi säga - Top Noche? Man tog också fel på Cazuela (strimlad biff i vitlökssås skulle man kunna kalla't) och serverade istället typ innovativ Kalops (strimlor istället för grytbitar). Nåja, jag gillar ju förvisso kalops och de överkokta räkorna smakade åtminstone bra. Efter restaurangbesök bar det av till Monty Python på Oscarsteatern. Vilken show! Fantastiskt bra jobbat, jag var aningen skeptisk till om den sortens humor skulle funka på svenska men det gick hem! Kim Sulocki (eller nåt sånt) var grym, han lyfte hela alltet.

Lördagen startade i ilfart med en tripp till Farsta där vi sistaminuten inhandlade diverse förnödenheter inför stundande tjejkväll resp. grabbkväll. Det bakades tårta (bild kommer i afton) i mammas och svärmors ära och fikades så det stod det härliga till. Stort grattis till mamma och svärmor!
Sedan bar det av till tjejkväll ute i världens ände (Läs: Märsta) med tillhörande utgång på den hippa klubben Garaget. Skumpan flödade, singstar sjöngs och Louise fixade toppkäk. 700 år senare kom jag hem till tända ljus och potatisbullar och min älskade. Klockan var 3. En fantastiskt rolig kväll :)!

Söndagen hängav vi oss åt städning, det polerades diskbänkar, toaletten fick sig en redig omgång, tvättmaskinen gick på högvarv och snabeldraken drog sina lurviga över golven. Sen blidde det en tripp ut till skogen på en knappt två timmars lång promenix med följande fotoresultat (bland flera):







 

******

 

FIA




Före och efter



Just nu handlar livet om före och efter återträffen.

Så vi hörs.


Efter


******


FIA



Konfa-tajm



Befinner mig på konferensanläggningen Runö i närheten av Åkersberga (eller typ... intet?).

Insåg plötsligt att jag inte bloggat på länge och tänkte bara slänga in en kort rad om att jag tänkte slänga upp ett gäng recept efter helgens stundande återträff.

Klassen från 2001, Trångsundsskolan ska återses. Det blir diverse upptåg, käk och festligheter! Hoppas på en grym kväll. Kvällarna har gått åt till ett evigt lagande och bakande och denna matlagning/bakning tänkte jag dela med mig av först efter återträffen - då jag vet om det smakade eller inte (måste ju ha lite försökskaniner så varför inte 25 glada festprissar?).


Nä nu ska jag återgå till att prata processer, branschinfrastruktur och annat matnyttigt...


******


FIA



Äppelbiffar och cheesecake



Allô Allô!

På svärmors begäran kommer här mitt recept på Äppelbiffar. Ursprungsrecept är Bonniers kokbok, men biffarna har fått sig en "Fia-piff".


 

ÄPPELBIFFAR MED LINGONSÅS OCH ROSTADE ROTSAKER

4 port.



Äppelbiffar


400 g köttfärs

Några matskedar finhackad gul lök

1 ägg

4 msk ströbröd

1 ½ dl mjölk

1 vitlöksklyfta (liten)

½ dl hackade örter (jag använde mig av frysta italienska örter från Findus samt fryst persilja)

1 äpple (jag tog Royal Gala)

3 tsk worceistersås

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 krm svartpeppar


 

Blanda ströbröd och mjölk och låt stå och svälla i 10 minuter. Skala och rensa ur äpplet. Riv med ett rivjärn.  Blanda köttfärs, ströbrödsblandningen, äpple, pressad vitlöksklyfta, finhackad lök, worceistersås och kryddor. Enklast med rena händer. Smaka av så att saltet räcker till. Jag fick dutta på allteftersom, samma med såsen så glöm inte att smaka av (ingen fara med lite rå köttfärs)!


Forma köttfärsblandningen till biffar på en sköljd skärbräda. Skölj händerna med lite kallt vatten om det behövs för att få form. Stek biffarna på medelvärme typ 3 minuter per sida - servera.




Rostade rotsaker


8 potatisar
4 stora morötter
4 palsternackor
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
5 kvistar färsk timjan (eller typ 2 tsk torkad)
Flingsalt & svartpeppar efter behag
Olivolja i riklig mängd
Smöööööör

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skala grönsakerna, skär i klyftor. Finhacka vitlöken. Sätt en djup ugnsplåt över två plattor på ugnen. Häll på olivolja och smör (förslagsvis flytande margarin). På med värmen på plattorna och fräs grönsakerna en 5-10 minuter (jag har ingen aning om varför jag gör så, men det blir bra i alla fall). Ställ åt sidan och krydda med salt, svartpeppar och timjan (inte "stjälken", utan bara själva bladen, dras av med naglarna). Fyll på med olivolja och smör. In i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Rör om var tionde minut.


Lingonsås


3 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
Vänd ner lingonsylten i gräddfilen för att få såsen lite marmorerad.




CHEESECAKE MED BÄR

Det här receptet hittade jag på denna blogg:
http://heltunderbart.blogspot.com/2008/05/fryst-cheesecake.html
Jag har bara utökat mängden vaniljsocker, i övrigt är receptet detsamma.

Cheesecake



6 digestivekex
Smörj en form med löstagbar botten och "bröa" den med smulade digestivekex.

Bunke 1:
3 äggvitor
Vispa till ett hårt skum

Bunke 2:
3 dl vispgrädde
1,5 tsk vaniljsocker
Vispa ihop

Bunke 3:
3 äggulor
2 dl socker
200 g cream cheese eller philadelphiaost
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt osten, vispa samman.

Rör ihop Bunke 1 och 2. Tillsätt Bunke 3. Fyll formen och täck med plastfolie, in i frysen i minst 4 timmar. Ta fram en stund innan servering (jag frös den i 6 timmar och hade den ute i kanske 10-15 minuter, räckte bra). Servera med bärkompott.


Bärkompott

Ett paket ICA:s ekologiska Sommarbär
2 msk råsocker
1 tsk koncentrerad flädersaft

Tina sommarbären och blanda med sockret och saften. Servera till cheesecaken.




******


FIA



RSS 2.0